Az egyéni vállalkozóknak és az egyszerűsített vállalkozói adózóknak február 25-e fontos határidő


 • Vállalkozónet
  feb 24, 2011

  Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére köteles magánszemélyek február 25-ig, péntekig nyújthatják be a 2010. adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat.

   

  Az az egyéni vállalkozó, aki 2010. év folyamán a tevékenységét megszüntette, vagy egyéni céggé alakult át, május 20-ig köteles bevallást tenni.

   

  Ha az egyéni vállalkozók, áfa fizetésre köteles magánszemélyek – például korábbi közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyuk megszűnésére tekintettel – a 98 százalékos különadóval is érintettek, akkor a különadót ugyanezen időpontig kell a 1053K jelű nyomtatványon bevallaniuk.

   

  Szintén február 25-ig kell az egyszerűsített vállalkozói adóról számot adniuk az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak és a bevételi nyilvántartást vezető adózóknak (jellemzően a betéti társaságoknak), mégpedig a 1043 számú bevallásban.

  A felsorolt közterheket – figyelembe véve a megfizetett vagy levont előleget, illetve a feltöltést – ugyancsak február 25-ig kell megfizetni.

  Bár az említett, közel félmillió adózó nagyobbik része a bevallás elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül történő benyújtására kötelezett, az adóhatóság központi ügyfélszolgálatain február 25-én 18 óráig ügyelet működik, ahol a papír alapú bevallás benyújtására jogosult személyektől az elkészített nyomtatványokat átveszik.

  Forrás: apeh.hu