Az áfacsalásokra összpontosít az adóhivatal


 • Top Céginfó
  jún 23, 2014

  Az áfával való visszaélések állnak továbbra is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek célkeresztjében. A forgalmi adóval kapcsolatos problémák végleges megoldása uniós lépéseket igényel és a fordított áfa alkalmazása hozhatna eredményt.

  Az online pénztárgépek rendszere nagy előrelépés a feketegazdaság felszámolásában - mondta a hivatal elnökhelyettese a Napi Gazdaságnak. Kiemelt feladat az szja ellenőrzése is, hogy feltárják az adózatlan jövedelmeket.

  Az áfacsalásokar összpontosít az adóhivatal

  Az áfával való visszaélések állnak továbbra is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek célkeresztjében - mondta a NAV elnökhelyettese a Napi Gazdaságnak. Varga Árpád hangsúlyozta, hogy a forgalmi adóval kapcsolatos problémák végleges megoldása nemzeti keretek között nem lehetséges, az uniós lépéseket igényel. Véleménye szerint a kihívásokra jó válasz a fordított áfa alkalmazása.

  Az elnökhelyettes kiemelte, a számok egyértelműen igazolják: az online pénztárgépek rendszere nagy előrelépés a feketegazdaság felszámolásában, a jelek szerint az áfabevételek emelkedése már nem illúzió. Már 117 ezernél is több online pénztárgép adja az adatokat, eddig 670 milliárd forint értékű nyugtáról küldtek információt, segítve a hatékony ellenőrzést. A statisztikai adatok a kiskereskedelemben jelentős forgalomemelkedést mutatnak - közölte.

   

  Az elnökhelyettes elmondta, hogy a revizorok által feltárt adókülönbözet 83-86 százaléka évek óta az áfát érinti, ezért egyértelműen ezen a téren van a legtöbb dolguk. Ennek részeként folytatja az adóhivatal a tételes áfanyilatkozatokkal és a pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzéseket. Ugyancsak kiemelt feladat a személyi jövedelemadózás ellenőrzése, hogy feltárják az adózatlan jövedelmeket - tette hozzá.  Forrás: híradó.hu