Az adóvégrehajtás költségei


 • Top Céginfó
  jan 12, 2014

  Az elhúzódó gazdasági válság, illetve az emiatt megváltozott gazdasági körülmények hatása egyre több adózónál mutatkozik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évről-évre több és több adózó ellen kell végrehajtást indítani határidőre meg nem fizetett köztartozása miatt. A végrehajtás költségét az adózó fizeti meg.

  A végrehajtási eljárás költséggel jár, melyek egy része tételesen számszerűsíthető (pl. zárgondnoki díj, szállítási költség, stb.), míg egyes cselekmények költsége pontosan nem határozható meg (pl.: helyszíni eljárás költsége, stb.). A végrehajtás költségét az adózó fizeti meg.

  A végrehajtási költségátalányt az eljárás megindítása miatt kell egyszer megfizetni az adósnak, melynek mértéke 5000 forint.

  Az adóvégrehajtás költségei

  Nem illeti meg az adóhivatalt ez az összeg, ha a végrehajtási eljárásban kizárólag túlfizetés átvezetésére vagy visszatartási jog gyakorlására kerül sor.

  A 5000 forint költségminimumot a gépjármű-, illetve vízi és légi jármű nyilvántartáson alapuló ingó- és ingatlanfoglalások esetén foglalásonként külön-külön kell felszámítani. Ezek sok esetben jelentős költségnövekedést eredményeznek, hiszen ha egy adózónak pl. 3  gépjárműve és 2 ingatlana van, akkor az eljárás során a végrehajtási jog bejegyzésének költsége mellett 5x5000 forint végrehajtási költségminimum felszámítására kerül sor akkor is, ha az ügye indításakor az 5000 forint költségátalányt már felszámították.

  A költségminimum szempontjából egyetlen ingófoglalásnak számít az azonos helyszínen egyidejűleg (pl.: adós lakásában folytatott helyszíni eljárás során) történt vagy megkísérelt több ingófoglalás.

  Fontos tudni, hogy akár egy kisebb tartozás is jelentőssé növekedhet az eljáráskor felmerült költségek miatt.
  Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága