Az adóhatóság törli a kockázatosnak vélt cégek adószámát


 • Top Céginfó
  nov 12, 2012

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják. Az adóhatóság enyhített a szigoron, nem törli azonnal a cégek adószámát. Az adóhatóság első alkalommal csak bírságot szab ki és felszólít.

   

  Az adóhatóság törli a kockázatosnak vélt cégek adószámátA szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata.

  Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

  Az adózási szempontból kockázatos és így nemzetgazdasági szempontból is káros vállalkozások kiszűrésével csökken azon esetek száma is, amelyekben a tisztességes vállalkozásoknak olyan vállalkozásokkal kell versenyeznie, amelyek eleve nem kívánják teljesíteni adókötelezettségeiket, ezáltal jelentős árelőnyre téve szert. Emellett sok esetben a szabályosan működő vállalkozások azért mennek tönkre, mert olyan céggel szerződnek, amelyek nem teljesítik fizetési kötelezettségeiket.

  A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható,  hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek.

  Az adóhatóság enyhít a szigoron
  Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt.

  Nem törlik azonnal cégek adószámát
  Emiatt a kormány – értékelve a gyakorlati tapasztalatokat – döntött az egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

  Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások, amelyek adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szerint – a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér.

   

  Kockázatelemzési eljárást indít a NAV új adószám kiadásakor

   

  2012-11-12