Ausztriában csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly


 • Top Céginfó
  aug 25, 2014

  Ausztriában csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly, amelyek közül a becslések szerint 3300 öt év múlva is a piacon lesz – közölte az osztrák munkaügyi szolgálat (Arbeitsmarktservice, AMS).

  Ausztriában csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly

      Az osztrák munkaügyi szolgálat (Arbeitsmarktservice, AMS) a munkaerő-piaci helyzet alakulásával foglalkozó szervezet. Az osztrák szervezet ismertette: az elmúlt nyolc évben az egykori munkanélküliek által alapított cégek összesen csaknem 30 ezer további munkahelyet teremtettek, főleg a gasztronómia, az építőipar és az oktatás területén.

      Az AMS programjáról már elmondható, hogy fontos tényezője az osztrák munkaerőpiacnak és a gazdaságpolitikának – mondta Johannes Kopf a szervezet vezetője.    
  A munkaügyi szolgálat 1998 óta működteti a cégalapítást támogató programját, amely segítségével az elmúlt tizenhat évben 65 ezer új cég jött létre. Ezek 14 százalékát egykori munkanélküliek alapították – közölték.    
    
  A korábban munkanélküliek által létrehozott vállalkozások 75 százaléka éli meg a harmadik, 64 százalékuk az ötödik évet. Ez az arány jobb, mint az egyéb vállalkozások esetében, ugyanis ott ez a szám 74 és 62 százalék.

      A céget alapító egykori munkanélküliek átlagosan 38 évesek, hatvan százalékuk férfi és egy szakmát tanultak vagy középiskolát végeztek.   

    Az AMS programja csak az igazán motiváltak támogatja, a cégalapítási ötletet pedig alaposan megvizsgálja. Tapasztalataik szerint, akik már régóta munkanélküliek, azok ritkábban találják meg saját útjukat egy önálló vállalkozáson keresztül. Az alapítóknak általában az ötöde (21,5 százalék) volt egy évnél hosszabb ideig munkanélküli a saját cégük elindulása előtt. Forrás: mti