Augusztus végéig mindenki megkapja a reálhozamot


 • Top Céginfó
  aug 01, 2011

  A magánnyugdíjpénztárak többsége július 20-i határidő napján - jelezte az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), hogy mekkora összeget és milyen ütemezésben igényel vissza a tagi kifizetések teljesítésére. A nagyobb kasszák szinte mindegyike így járt el, a kisebbek közül ugyanakkor többen már a reálhozamok kifizetését is megkezdték, amit az alacsonyabb taglétszám tesz lehetővé.

  Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNyP) július 20-án szerdán délben, egy összegben igényelte vissza a pénztártagoknak járó tagi kifizetést, amelynek összege 56,2 milliárd forint, a kifizetéseket azonban öt részletben kéri, mindegyik időpontban annyit, amennyit határidőn belül ki tud fizetni.

  A reálhozamok és a tagi hozzájárulások kifizetése július 25-én kezdődik, a tömeges kifizetések augusztus 1-jétől lesznek. Az OTP MnyP több esetben egyeztetett a Magyar Postával, és napi 40 ezer küldemény feladásában állapodtak meg.

  A kassza az augusztus 31-i határidőre befejezi a kifizetéseket. Az OTP kassza korábban közölte, hogy a tb-be átlépő tagjainak több mint 85 százaléka jogosult valamilyen összegre, a tagi kifizetés átlagos mértéke több mint 65 ezer forint.

  Az MKB Nyugdíjpénztár 3,4 milliárd forint reálhozamot, és 0,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést igényelt vissza szerdán. Az MKB a jogszabályi határidőknek megfelelően körülbelül augusztus 3-án indítja mind a nyilatkozók, mind pedig a nem nyilatkozók reálhozamának és tagdíj-kiegészítésének kifizetését. A kifizetésektől számított 5 munkanapon belül pedig a 2010-2011. évi számlakivonatot is megküldik, amelyen a reálhozam is szerepel majd.

  Az MKB Nyugdíjpénztár 38 ezer tagjából közel 35 ezren léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, jelenleg 3.300 tagja van a pénztárnak. Nem egészen 4,1 milliárd forintot fizetnek ki a csaknem 35.000 volt tag számára.

  Az Életút a honlapján közzétett tájékoztató szerint július 12-én visszakapta az ÁKK-tól a tagjait megillető tagi kifizetések (reálhozam és tagdíjkiegészítés) összegét, 413 millió forintot, amelynek döntő hányadát (370 millió forintot) még aznap elutalt a tagoknak az általuk bejelentett igények szerint.

  A második körben további 31 millió forintot utalt ki azoknak, akik nem rendelkeztek a hozamról, de lakcímük a pénztár nyilvántartása szerint érvényesnek tekinthető. Még 14 millió forint vár kifizetésre, közel 100 főnek, az ő címüket megpróbálják felkutatni. Az Életút tagjainak 96 százalékát illeti meg reálhozam, egy tagra vetítve átlagosan 170 ezer forint.

  Honvéd Nyugdíjpénztár is megkezdte július 19-én a kifizetéseket. Az első ütemben 5.000 tag kapta meg banki, illetve postai utalással járandóságát. A második kifizetési ütemre - ez 11.150 főt érint - július 25-én és 26-án kerül sor. A harmadik ütem kifizetéseit 6.410 főnek augusztus első hetére tervezi a kassza. A Honvéd összesen 5,4 milliárd forint reálhozamot és 5,5 milliárd forint munkáltatói támogatást fizet ki volt tagjainak, a visszalépett pénztártagok 97,6 százaléka részesül reálhozam-kifizetésben a kassza honlapján közzétett információk szerint.

  A Postás Magánnyugdíjpénztár július 15-én megkezdte a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetését, az Allianz pedig július 22. és augusztus 5. között indítja el a banki és postai kifizetéseket a honlapjukon fellelhető információk szerint.

  A Magyar Posta a reálhozamok zökkenőmentes eljuttatása érdekében meghatározta a naponta feladható kifizetési utalványok maximális darabszámát a magánnyugdíjpénztárak számlavezetői számára, amit a kasszák taglétszáma alapján határozott meg a pénztárakkal egyeztetve.

  A Posta a reálhozamok kézbesítési összeghatárát 150 ezer forintra emelte fel (korábban úgy volt, hogy 100 ezer forintig viszi házhoz a postás a hozamot), ezt meghaladó összeg esetén értesítést hagy a címzettnél, és a pénzt szeptember 16-ig vehetik át a címzettek.

  Mivel a pénztáraknak a tagi követelések értékét is át kellett utalniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, a volt tagoknak járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést onnan kellett visszaigényelniük július 20-tól.

  A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük.

  Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

  A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.
   

   

  Forrás: mti