Amerikában egyáltalán nincs szülési szabadság


 • Top Céginfó
  jún 24, 2014

  Amerikában egyáltalán nincs szülési szabadság. A munkaadók alkalmazhatnak rugalmas munkaidőt vagy rugalmas munkarendet. A Fehér Ház alkalmazottainak, ha gyerekük születik hatheti fizetett szabadság engedélyezett számukra is. Az Egyesült Államokban most szeretnék bevezettetni, elfogadtatni azt, hogy fizetett szabadságot biztosítsanak az újszülöttek édesanyjának.

  Az Egyesült Államoknak csatlakoznia kellene a fejlett világ többi részéhez abban, hogy hogy fizetett szabadságot biztosít az újszülöttek édesanyjának - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

      "Sok asszony még egynapos fizetett szabadságra sem tud elmenni, ha szül, nos ez nagyon alacsony mérce" - hangoztatta az elnök a Fehér Házban a Dolgozó családok csúcstalálkozója címmel megrendezett eseményen.

  amerikában egyáltalán nincs szülési szabadság
    
    Hangoztatta, hogy az amerikai társadalomnak képesnek kell lennie arra, hogy rendezze ezt az ügyet, rámutatva, hogy ha Franciaország be tudta vezetni a szülési szabadságot, akkor az Egyesült Államoknak is ki kellene találnia, hogyan oldja meg ezt. Az elnök kongresszusi választási évben tűzte napirendre fizetett szülési szabadság kérdését, amely mobilizáló hatással lehet a női szavazókra.

      Obama ugyanakkor nem nevezte meg, hogy milyen forrásokból kívánja fedezni a szülési szabadság költségeit. Noha a családi ügyek miatti szabadság lehetőségét több amerikai cég is juttatásként kínálja fel alkalmazottainak, szövetségi szinten ezt semmi sem szavatolja. Az 1993-ban elfogadott, a családi egészségügyi szabadságról rendelkező törvény is csak azt követeli meg a munkáltatóktól, hogy orvosi vagy családi okok felmerülése esetén fizetés nélküli távolmaradást engedélyezzenek az alkalmazottaiknak.

      Az elnök méltatta Kaliforniát, Rhode Islandet és New Jerseyt, ahol állami szinten már bevezették ezt a juttatást. Rosa DeLauro demokrata képviselőnő korábban beterjesztett egy szövetségi törvénytervezetet, amely értelmében a bevezetendő 12 heti szülési szabadság költségeit egyfelől a munkáltatók állnák, másfelől a munkavállalók bérének 0,2 százalékából fedeznék.

      DeLauro hétfőn közölte: Barack Obama, annak ellenére, hogy a 2008-as kampánya idején azt ígérte, nem fogja megemelni az évi 250 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező családok adóját, megígérte neki, hogy támogatni fogja a törvényjavaslatát, amely minden 10 dollárnyi fizetést csak 2 cetnyi adóval terhelne meg. A republikánus többségű képviselőházban azonban nincs esély egy ilyen jogszabálytervezet elfogadásának.
     

  Maga Obama a hivatalba lépése után hatheti fizetett szabadságot engedélyezett a Fehér Ház alkalmazottainak, ha gyerekük születik, vagy ha ők vagy valamelyik családtagjuk megbetegszik. Az elnök azonban kongresszusi felhatalmazás nélkül nem tudja megadni ezt a juttatást az összes szövetségi alkalmazottnak.

      "Egyetlen fejlett ország van csak a világon, amely nem kínál fizetett gyerekszülési szabadságot, az pedig mi vagyunk" - mutatott rá az elnök.
   
     Obama egyúttal arra bátorította a munkaadókat, hogy alkalmazzanak rugalmas munkaidőt, és arra utasította a szövetségi intézményeket, hogy ahol erre csak lehetőség van, vezessenek be rugalmas munkarendet.

  Sürgette, hogy a kongresszus fogadjon el olyan törvényt, amely védi az állapotos munkavállalókat és "családbaráttá" teszi a munkahelyeket.
    
    Az elnök, aki a kérdéskörrel kapcsolatban a CNN hírtelevízióban is megszólalt, felidézte, hogy az anyja egyedülállóként milyen nehézségekkel nézett szembe, amikor őt felnevelte, és arra kis kitért, hogy feleségével annak ellenére sem volt könnyű gondját viselni a lányaiknak, hogy Michelle-lel olyan juttatásokban részesültek, amilyen sok amerikai munkavállalónak nem jár.