Alig fizetnek adót a legnagyobb internetes cégek Nagy-Britanniában


 • Top Céginfó
  jan 04, 2014

  Forgalmukhoz képest alig fizetnek társasági adót Nagy-Britanniában a világ legnagyobb internetes cégei. A Microsoft, az eBay, a Yahoo, a Facebook, az Apple, az Amazon és a Google összesen alig 54 millió font (88 millió dollár) adót fizettek.

     Alig fizetnek adót a legnagyobb internetes cégek Nagy-Britanniában A Financial Times londoni gazdasági napilap a brit piacon is aktív nagy cégek közül a Microsoft, az eBay, a Yahoo, a Facebook, az Apple, az Amazon és a Google adózási gyakorlatát vizsgálta. A Financial Times kimutatta, hogy 2012-ben - a legutóbbi olyan évben, amelyről teljes körű adatok hozzáférhetők - a hét cég együttes nagy-britanniai forgalma 15 milliárd dollárnak felelt meg, összesen azonban alig 54 millió font (88 millió dollár) adót fizettek.

      A Financial Times szerint ezek a cégek alacsony adóztatású országokban - Svájcban, Luxemburgban, Írországban - összpontosítják nemzetközi tevékenységüket, és formailag szinte nincsenek is jelen Nagy-Britanniában a brit piacon lebonyolított többmilliárdos forgalom ellenére sem.
     
  Több cég kétszeres csavart is beiktat az adóminimalizálás érdekében: a szellemi tulajdon után befolyó jogdíjakat például egy olyan írországi leányvállalat szedi be, amelynek hivatalosan egy másik, még alacsonyabb adóztatású országban működik a székhelye. A Google például tavaly 8,8 milliárd eurónak megfelelő jogdíjbevételt áramoltatott át Bermudára.
    
    Írország - engedve a nemzetközi nyomásnak - csak októberben zárta be azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy például az Apple külföldi bevételei egy olyan ír leányvállalat könyvelésében jelenjenek meg, amely sehol a világon nincs bejegyezve rezidens adóalanyként.

      Margaret Hodge, a brit parlament közpénzügyi bizottságának elnöke a Financial Timesnak kijelentette: "mérhetetlenül lehangoló", hogy a korábban megígért szigorítások ellenére a brit kormány tétlenül nézi a globális internetes vállalatok egyre kiterjedtebb "adóbonanzáját".

  A hét cég a Financial Times szombati írása szerint nem kívánta kommentálni a lap vizsgálata által feltártakat. Forrás: mti