Adótörvény változások 2014-től


 • Top Céginfó
  nov 18, 2013

   A házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz, egyenes ági rokonokkal szemben a házastárs hátrébb sorolása meg fog szűnni az illetéktörvényben. Kisadózók tételes adója (katás) vállalkozók magasabb közteher fizetése esetén magasabb társadalombiztosítás és munkanélküli ellátás kap 2014-től. Adótörvény változások 2014-től (2.)

  Adótörvény változások 2014-től

  A családi adókedvezmény módosítása - a jövőben a járulék terhére is igénybe lehet venni - 260 ezer családot érint. A módosítás 53 milliárd forintnyi kedvezményt hagy azoknál a családoknál, amelyek korábban nem tudták igénybe venni, mert nem volt elegendő adóalapjuk ehhez.
     
   A házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz, egyenes ági rokonokkal szemben a házastárs hátrébb sorolása meg fog szűnni az illetéktörvényben. A vagyongyarapodás sincs kizárva - mondta a miniszter.

      Befogadták a katás vállalkozók azon igényét is, hogy a magasabb közteher fizetése mellé járjon magasabb társadalombiztosítás és munkanélküli ellátás.

  A kisadózó (katás) vállalkozók választhatnak majd a jelenlegi 50 ezer forintos tételes adó helyett 75 ezer forintosat is, hogy magasabb (81 300 forintos helyett 136 250 forintos) táppénz- és nyugdíjalapot szerezhessenek.

      A szőlő-bortermelőknek jó hír lesz, hogy a jövedéki törvény módosítása megengedi a kisebb vendéglátóknak, szállásadóknak, hogy saját szőlőborukat is akár borvacsoraként értékesítsék.

      Elfogadták azt is, hogy annak, aki határidő előtt nyújtotta be szja bevallását, majd rájött, hogy elrontotta, ezt ne kelljen önbevallás alapján korrigálnia, hanem csak a legközelebbi adóbevalláskor helyesbítenie.

      Varga Mihály a módosítások közül kiemelte továbbá, hogy jelentősen csökkentik a beruházó kis- és középvállalkozások terheit, a társasági adókedvezmény mértéke 60 százalékra nő, ami a miniszter szerint segíti majd a beruházásokat.

      Az egykulcsos szja-nak az idei lesz az első teljes éve, a számok világosan jelzik, hogy ez egy jól tervezhető adótípus lesz jövőben. A kormány nem készül arra, hogy felülvizsgálja az egykulcsos adórendszert - jelentette ki.

      Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a 2010-ben bekövetkezett filozófiai váltás az elmúlt hónapokban nagymértékben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a foglalkoztatásban és a munkára ösztönzésben az adórendszertől is támogatást kapjanak a munkaadók és munkavállalók.  
     
      A miniszter kérdésekre válaszolva beszélt arról is, hogy az idei eddigi adatok alapján átlagosan 740 ezer munkavállaló után igényelték a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit, s ez nagymértékben segíteni tudta, hogy a foglalkoztatás ne essen vissza.
    
    Az adókedvezményekkel kieső adóbevételekre vonatkozó kérdésre elmondta: azzal számolnak, hogy 2014-ben a gazdasági növekedés a duplája lesz az ideinek. "Erre jó okunk van, hiszen a harmadik negyedéves adat, az 1,7 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az év második felében egy erőteljesebb növekedés lesz, és ez folytatódni fog 2014-ben" - mondta.

  A növekedés a miniszter szerint többletforrásokat teremt a bevételi oldalon, az infláció tényleges és várható értéke között pedig várhatóan nem lesz akkora mértékű eltérés, mint az idén.
     
   A devizahitelesekről szólva felidézte: a kormány deklarálta, hogy megvárja azt a jogegységi döntést, amely megadja a jogszabályi kereteket a törvényhozás számára, ez kialakítás alatt van. A szakminiszter elmondása szerint már két héttel ezelőtt elkezdte a gazdasági élet szereplőivel a devizahitelek megvitatását, eddig az MKIK-val és a VOSZ-szal találkozott. A másik konzultációsorozat az igazságszolgáltatásban folyik. Ezek lényege az, hogy ha szükséges, a döntések megszülethessenek, de ennek az előfeltétele az, hogy a jogi rendezettség kialakuljon.

      Az adóhatósággal kapcsolatos bejelentés kapcsán a szakminiszter kifejtette: nem merültek fel olyan új információk, amelyek miatt újra kellene nyitni a vizsgálatot. Hangsúlyozta: egyébként is folyamatos monitorozás alatt van az össze adóeljárás, több ellenőrzési csatorna van beépítve minden egyes vizsgálatba. Hozzátette, az adóhatóságot bárki megvizsgálhatja, rendelkezésre áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ), megvizsgálhatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi).
    
    Hozzátette, abban a vizsgálati jelentésben, amit megkapott, fehéren-feketén szerepelt, hogy az illetőt több alkalommal figyelmeztette a felettese arra, hogy adótisztviselőként ne politizáljon; jó lett volna, ha az illető ex adókollega tartotta volna magát NAV belső szabályzatához - mondta.
  Forrás: mti