35 ezer pénztárgépet kell még bekötni augusztus 31-ig


 • Top Céginfó
  aug 02, 2014

  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogatja és teljesíthetőnek tartja az online pénztárgép átállás új, augusztus 31-i végső határidejét. Az onlinekassza.hu portál szerint lehetséges a határidő betartása, de ehhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet.

      A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak, az átállást elmulasztó céget egymillió forintos bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és az üzlethelyiséget is bezárhatja 12 napra.

      Jelenleg mintegy 150 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), ami azt jelenti, hogy az átállás nagyrészt már lezajlott. A pénztárgép- forgalmazóknak elegendő kínálatuk van még a kiskasszákból hátramaradt vállalkozások számára.
      A pénztárgép forgalmazók szerint is a kiskasszák esetében teljesíthető az aufógusztus 31-i határidő. A nagykasszák esete annyiban más, mert nekik a meglévő számítógépes rendszerüket kell átalakítani az adóügyi ellenőrző egység beépítésével.

      Az adóhatóság eddig is ellenőrizte az online átállást, amelynek során méltányosan és körültekintően járt el, csak kirívó esetekben szabott ki bírságot. Így ha egy érintett minden tőle telhetőt megtett az átállás érdekében, akkor nem bírságoltak a revizorok, egyedi problémák azonban a jövőben is előfordulhatnak.

      Az online pénztárgépek üzemeltetőinek, meghatározott feltételek esetében az új kassza meghibásodásakor év végéig még a régi pénztárgép is használható, például ha a szerviz nem tud cserepénztárgépet biztosítani, vagy másképpen a kereskedő nem tud működni.
  A szervizeknek és a pénztárgép forgalmazóknak a meghibásodott online pénztárgép átvételéről és visszaszolgáltatásáról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak.

      Az eladótérben egyidejűleg az online-pénztárgép és a hagyományos régi pénztárgép nem tartható, az online-pénztárgép kijavítása után a régi pénztárgépet az üzlet eladóteréből kötelező eltávolítani.

     A piacon a feketézés arányának csökkenése, a verseny tisztulása a szabályokat betartó kereskedőknek is kedvez: annak, aki nyugtát ad, az érdekeit nagyban sérti, ha a versenytársa nem ad nyugtát.

      Az onlinekassza.hu portál az új határidő kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet.

      Becslések szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, mivel ennyi megrendelői igény nem teljesült - ebből 25 ezer a kiskassza. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint is lehetséges a határidő betartása. Forrás: mti