2500 cégtől vehetik vissza a támogatást


 • Top Céginfó
  okt 28, 2013

  Az NFÜ nyilvánosságra hozta a nyilatkozattételi kötelezettséget nem teljesítők listáját, amelyen közel 2500 cég szerepel. Mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást. Az elállási eljárással jelenleg érintett cégek által elnyert projektek összértéke 45-50 milliárd forint. 

  2500 cégtől vehetik vissza támogatástAz NFÜ 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított el, hogy tiszta helyzetet teremtsen, és láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után a támogatást elnyert cégek és civil szervezetek.

  Az elmúlt másfél hónapban több mint 46 000 cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot. A lista az NFÜ honlapján a www.nfu.hu/atlathatosag oldalon mindenki számára hozzáférhető.
  A vizsgálatok főként arra irányulnak, hogy az elnyert pénzből megvalósult fejlesztések által keletkezett pluszjövedelmek után hol adóznak, illetve adóznak-e egyáltalán ezek a szervezetek.

  Az NFÜ többször is kiküldte az értesítést azoknak a projektgazdáknak, akik valamilyen oknál fogva még nem vették át a nyilatkozatot, és még nem küldték vissza azt.
  A tulajdonosi szerkezetről szóló nyilatkozat kitöltésére a kedvezményezetteknek az átvételtől számítva nyolc napjuk volt.  A mulasztások esetében kivétel nélkül megindítja az elállási folyamatot az NFÜ, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást.

  A harmadik felszólításra sem 2493 cég nem vette át az átláthatósági nyilatkozatra történő felszólítás értesítést, és ezzel nem tettek eleget a támogatási szerződésben foglalt nyilatkozattételi, adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

  Ha már lehívták az összeg egy részét vagy egészét, kamatostul kell visszafizetniük, és további ellenőrzésre is számíthatnak.  Az elállási eljárással jelenleg érintett cégek által elnyert projektek összértéke 45-50 milliárd forint.  2013. november 16-tól azokat a cégeket is publikálják, amelyek átvették ugyan a nyilatkozatot, de a határidőig nem válaszoltak, esetükben is kezdeményezik az elállást. A jövőben folyamatosan közzéteszik azoknak a cégeknek és civil szervezeteknek a listáját, amelyek a vizsgálatok során nem minősültek átláthatónak.