2015. január 1-jétől változtak az illetékszabályok


 • Top Céginfó
  már 03, 2015

  2015. január 1-jétől változtak az illetékszabályok.

  2015. január 1-jétől változtak az illetékszabályok

  2015. január 1-jétől, ha a magánszemély egy lakás vásárlásakor már tudja, hogy a már meglévő másik lakását a vásárlást követő egy éven belül eladja, és ezen lakáseladási szándékáról nyilatkozik, kérheti, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazza a cserepótló vétel illetékkedvezményét, mely alapján a NAV az illeték kiszabást  – legfeljebb 12 hónapra - felfüggeszti.

  Ha a magánszemély nem terjeszt elő kérelmet, azonban mégis eladja a korábbi lakóingatlanát a vásárlástól számított egy éven belül, akkor megteheti, hogy a korábbi szabályozás szerint azt bejelenti. Ebben az esetben a hivatal módosítja a korábban kiszabott illetéket.

  Ha a vevő egy éven belül nem értékesíti a másik lakását, vagy nem igazolja a lakás eladását, akkor az illetékkedvezmény hiányában az adóhivatal a vásárolt lakás forgalmi értéke után járó illeték mellett, pótilletéket is kiszab. Az előzetes nyilatkozat azokban az ügyekben alkalmazható, ahol az illetékkötelezettség (azaz a szerződéskötés napja) 2015. január 1-jén, vagy azt követően keletkezett.

  Az ingatlan-nyilvántartási szabályok változása miatt 2015. január 1-jétől az ingatlanügyi hatóság a zárt végű lízing megállapodásokat, a pénzügyi lízingbeadás tényének feljegyzését követően köteles eljuttatni a NAV részére.

  Az új rendelkezések szerint 2015. január 1-jétől az összes közigazgatási hatósági eljárás illetékét átutalással is meg lehet fizetni. Forrás: nav.gov.hu