2014-től adómentes lenne a bankkártyás fizetés


 • Top Céginfó
  okt 03, 2013

  Az origo.hu értesülése szerint a bankadót jövőre is fizetnie kell a pénzügyi szférának, a bank- és hitelkártyás fizetések utáni tranzakciós adóról viszont valószínűleg lemond az állam, hogy így harcoljon a feketegazdaság ellen. A kormány ugyan megengedné a bankoknak, hogy felszabadítsák az általános kockázati céltartalékukat, cserébe kérné az összeg 19 százalékát - írta a portál a birtokába jutott jövő évi adócsomag tervezete alapján.

    2014-től adómentes lenne a bankkártyás fizetés   A jövő évi adócsomag tervezete szerint hitelintézeti hozzájárulást vethet ki a kormány. Az adótörvényeket előkészítő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyszeri adónak szánja a hitelintézeti hozzájárulást. Amennyivel csökken az általános kockázati céltartaléka a banknak (az idén év végével elszámolt céltartalék-csökkenés számít), a hitelintézetnek annak 19 százalékát kell befizetnie jövő márciusban a költségvetésbe.

      A törvénytervezet nem tér ki a lépés okára, de ez vélhetően áttételesen összefügg az előkészítés alatt levő devizahiteles-mentéssel - írja az Origo.

      A 2014-es adócsomag másik része arról is gondoskodna, hogy jövőre is kelljen bankadót fizetniük a hitelintézeteknek, biztosítóknak, brókercégeknek.

      Az adócsomagban teherkönnyítést is kínálnának a bankoknak, és ezen keresztül az ügyfeleiknek. A bank-, illetve hitelkártyával való fizetés esetén jövőre már nem kellene a 3 ezrelékes tranzakciós illetéket fizetniük a bankoknak.  Ha az újabb módosítás révén ezek a fizetések adómentessé válnak, az kedvezőbb banki kondíciókat, vélhetően ismét ingyenes kártyás vásárlást hozhatnának - olvasható az origo cikkében.
  Forrás: mti