2013-tól új cégek is választhatják a kisvállalati adót (kiva) és kisadózók tételes adóját (kata)


 • Top Céginfó
  dec 03, 2012

  A kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá december 1-től 20-áig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).  Mindkettőt a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) a frissen alakult cégek is választhatják. A kisadózók azaz a katás vállalkozás által kibocsátott számlát a megrendelő (vevő) elszámolhatja.

   

  2013-tól új cégek is választhatják a kisvállalati adót (kiva) és kisadózók tételes adóját (kata)A kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret.  A kisvállalati adó (kiva) törvényi szabályozása még kissé módosulhat, miután a szakértők a munkavállalói terhek körüli problémákra hívták fel a jogalkotók figyelmét.
   

  Kisadózók tételes adója (kata)
   Az egyéni vállalkozókra és a mikrovállalkozásokra szabott kisadózók tételes adója (kata) lényege, hogy a vállalkozások évi 6 millió forint árbevételig bejelentett főállású kisadózónál havi 50 ezer, főállásúnak nem minősülők esetén havi 25 ezer forint tételes adót fizetnek jövőre.

  A 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként befizetni, miközben fontos tudni, hogy ez a bevétel áfa nélkül értendő, hiszen a kisadózói kör alanyi adómentes.

     2013-tól új cégek is választhatják a kisvállalati adót (kiva) és kisadózók tételes adóját (kata)A törvény most úgy szabályoz, hogy a kisadózók tételes adója azaz a katás vállalkozás által kibocsátott számlát a megrendelő (vevő) elszámolhatja.
   

  A szabály szerint ha a kisadózó ugyanazon adóalanynak éven belül 1 millió forintot meghaladó összegben bocsát ki számlát, akkor mind a kisadózó, mind az üzleti partner adatszolgáltatásra lesz köteles.

  További garanciális szabályként a későbbiekben a kisadózónak kell ilyenkor bizonyítania, hogy esetében nem színlelt munkaviszonyról van szó.

      A kisadózók tételes adója (kata) hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hó első napjától adóalany; az új cégek azonnal bejelentkezhetnek.

  Adószakértők azt ajánlják, hogy a váltást tervező evázók decemberben mindenképp jelentkezzenek át.
   

   2013-tól új cégek is választhatják a kisvállalati adót (kiva) és kisadózók tételes adóját (kata)Kisvállalati adót (kiva)
  A több adónemet (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, társasági adó) is kiváltó kisvállalati adót (kivát) a kis- és középvállalkozásokra (kkv-kra) és a mikrovállalkozásokra formálták (a foglalkoztatottak száma legfeljebb 25 lehet, a mérlegfőösszeg és az éves árbevétel pedig 500 millió forint), és az evával szemben - amely csak kétéves működés után választható - gyakorlatilag nincs belépési korlátja, frissen alakult cégek is választhatják.

  Az adó alapja a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredménye és személyi jellegű kifizetéseinek összege.

  A kisvállalati adó kulcsa 16 százalék.

  A kisvállalati adó (kiva) hatálya alá december elsejétől 20-áig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), de a cégek január 15-éig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják bejelentkezésüket.

  Az a cég, amelynek a társasági formája megváltozik, kiesik a kiva-körből - ez uniós előírások miatt került a szabályozásba.

   

  További vállalkozókat, vállalkozásokat érintő változások itt:

   

   

  2012-12-03