175 vidéki és 23 fővárosi kerületi járási hivatal alakul - megjelentek a járási besorolások


 • Top Céginfó
  aug 15, 2012

   2013 januárjától országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését. A nagyobb településeken ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség.

  járási besorolások

  A kormány júliusban fogadta el a járási (a fővárosban kerületi) hivatalokról szóló rendeletet, amelyben azok felállítását, működését és illetékességi körét szabályozzák.

  A fővárosi kormányhivatal szervezeti egységeiként működő 23 kerületi hivatal az államigazgatási ügyeket veszi át a kerületektől, tehát ezekben intézik majd a gyermekvédelmi, gyámügyi és szociális ügyeket, ide tartoznak majd az okmányirodák, továbbá a munkaügyi és népegészségügyi kirendeltségek, összesen körülbelül 80 ügykör.

   

  Itt olvasható a járási hivatalok székhelyei és illetékes területei régiónként:

  1. A járási hivatalok Pest megyében
  2. Járási hivatalok a Dél-Dunántúlon
  3. Nyugat-Dunántúlon húsz járási székhely lesz
  4. Járási hivatalok a Közép-Dunántúlon
  5. Járási hivatalok székhelyei a Dél-Alföldön: Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében
  6. Észak-Alföldi járási hivatalok székhelyei és területeik
  7. Észak-Magyarországi járási hivatalok székhelyei és területei

   

  A járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést, és a jelenleg létező ügyintézési helyszínek lehetőség szerint maradjanak meg.

  Minden egyes járásszékhelyen lesz járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működik majd. A kormányrendelet tételesen rögzíti az egyes járási hivatalok székhelyéhez tartozó településeket is. Budapesten nem járási, hanem kerületi hivatalok alakulnak minden kerületben, szintén a fővárosi kormányhivatal részeként.

  A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet mellékletében felsorolják az összes járási hivatali székhelyet, az azokhoz tartozó településekkel együtt.

  Itt olvasható a járási hivatalok székhelyei és illetékes területei.

  A rendelet értelmében arra is van lehetőség, hogy a járási hivatal illetékességét megváltoztassák, és új járási hivatalt alakítsanak ki.

   A kormány döntése alapján egy település másik járáshoz történő átcsatolása, illetve új járási hivatal kialakítása az általános önkormányzati választások napjával történhet meg

  A rendelet rögzíti azt is: a járási hivatalok ingyenes használatába kerülő ingó- és ingatlanvagyon elemei, valamint az átveendő köztisztviselők számának és feladatainak meghatározása érdekében a minisztérium - a KIM Vagyonkezelő Központ, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok közreműködésével - felmérést végez valamennyi települési önkormányzatnál.

  A járási székhelyek listáját és a járási hivatalok illetékességi területeit a csatolmány tartalmazza.

  Részletek: 218/2012. (VIII. 13.) Korm.rendelet A járási (fővárosi kerületi) hivatalokról

   

  járások besorolása

  Járások székhelyei, járási besorolások

   

   

  Járási hivatalok Pest megyében
   

  Forrás: kormany.hu

  2012-08-15