160 millió adót csaltak el munkaerő-kölcsönző cégek


 • Top Céginfó
  júl 27, 2014

  Több mint 160 millió forint adót csaltak el munkaerő-kölcsönző cégek. A kiközvetített munkavállalók őrzés-védelemmel, takarítással foglalkoztak. Őket nem jelentették be, járulékot sem fizettek utánuk.

  A régióban idén másodszorra csaptak le a NAV munkatársai olyan bűnözői csoportra, amely munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozott. A most lebuktatott csapat „ügyeskedései” révén több mint 160 millió forint adót csalt el. 

  160 millió adót csaltak el munkaerő-kölcsönző cégek

  A gyanúsítottak 2012 és 2014 között munkaerő-kölcsönző cégeket irányítottak és működtettek. A megrendelők által kiközvetített szolgáltatás bevételeit egy strómanok által vezetett céghálózathoz utalták, majd innen a bevételek tovább kerültek szintén saját érdekeltségű cégekhez. Az időszakosan kifuttatott cégek bevételeiket könyvelésükben, adóbevallásukban nem szerepeltették, a beérkező utalásokat a tulajdonosok készpénzben felvették. A cégláncolat más cégeinél adóminimalizáló módszert alkalmazva, fiktív számlák becsatolásával csökkentették az adóbevételt. A bűnszervezet munkáját könyvelők is „segítették”.

  A kiközvetített munkavállalók őrzés-védelemmel, takarítással foglalkoztak. Őket nem jelentették be, utánuk járulékot nem fizettek. 

  A NAV pénzügyi nyomozói, pénzügyőrei és revizorai az érintett cégek ügyvezetőinél és székhelyén, az ország több pontján, 31 helyszínen tartottak házkutatást. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait, telefonjait, és a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az adóellenőrök lementették a társaságok számítógépen tárolt adatait és a pénzügyőrökkel munkaügyi ellenőrzésekkel végeztek.

  A nyomozók a tatabányai irányító személyektől 29 millió forint összegű készpénzt, csaknem 3 millió forint értékű arany ékszert és órákat, valamint 21,5 millió forint értékben személygépkocsikat foglaltak le. Az egyik ügyvezető otthonában a nyomozók gázriasztó fegyvert és paprika lőszert is találtak.

  Az akció napján összesen 8 gyanúsítottak állítottak elő, 5 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük 3 gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt az elkövetők akár 20 év szabadságvesztésre is számíthatnak. Forrás: nav.gov.hu