15 milliós bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének


 • Top Céginfó
  már 10, 2014

  15 millió forint bírsággal sújtotta B. I. G.-t, a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

  15 milliós bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjénekA Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata 2014. január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával, s végelszámolás elrendelésével zárult. Az MNB a kialakult helyzet kapcsán megvizsgálta B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, vagyis a felügyeleti biztosok kirendeléséig.

  A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy a pénzügyi intézmény működése során a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa.

  A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható- a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő – gondossággal és szakértelemmel járt el.

  Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor – amely a jogszabály szerint e tényállás esetében 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet –a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát valamint azok számosságát mérlegelte.
  Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál. (Magyar Nemzeti Bank (MNB)