100 milliós bírság megtévesztő reklám miatt


 • Top Céginfó
  nov 17, 2014

  Megtévesztő reklámok miatt 100 millió forintra megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a felszámolás alatt lévő Impulser-Trad Kft.-t. Hirdetéseikben, szórólapjaikon, direkt marketing leveleikben, termékbemutatóikon félrevezette a fokozottan kiszolgáltatott fogyasztókat.

  100 milliós bírság megtévesztő reklám miatt

      Az Impulser-Trade Kft. (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékéről.

   Az Impulser 2013 második felében a honlapon, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon elmondott szóbeli tájékoztatások során olyan kijelentéseket tett, hogy a FLIR A310 hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására - írja közleményében a GVH.

      A hivatal döntése szerint a termék nem orvostechnikai eszköz, így annak diagnosztikai funkció az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint nem tulajdonítható.

      A GVH Versenytanácsa a 100 millió forint bírság mellett megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

      A hivatal tájékoztatása szerint a bírság kiszabásakor alapoztak a reklámköltségekre, súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott, a kommunikáció kiterjedtsége miatt a jogsértő reklámkampány a fogyasztók széles körét elérte. Figyelembe vették azt is, hogy az Impulsert a versenyhivatal már elmarasztalta fogyasztók megtévesztése miatt.

  A megbírságolt cégeknek a határozat kézhezvételétől 30 nap áll rendelkezésre a bírság befizetésére, a felszámolás alatt lévő társaságoknál a bírság a felszámolási eljárás során adó módjára behajtható. Forrás: mti