Tele vagyunk jobbnál jobb gyógyfürdőkkel. Neked melyik jön be?


 • Vállalkozónet
  okt 06, 2016

  A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai szerint a 2016-os nyári főszezonban magasabb árbevételt értek el a magyarországi fürdők.  A vendégforgalom az előző évhez hasonlóan alakult.

  A szövetség szeretné elérni, hogy a fürdőszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes áfakörbe, illetve a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt tartósan benn is maradjanak.

   A 2015. évi vendégéjszakai adatok alapján a tíz leglátogatottabb város mindegyikénél meghatározó a fürdőturizmus, hét település közülük kifejezetten hagyományos fürdőváros.
  Jelenleg Budapest és Balaton turizmusa mellett az ország turizmusának a harmadik meghatározó lába az épített fürdőkre épülő fürdő- és gyógyturizmus.

  A gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű dolgozók dolgoznak. A szövetség továbbra is a 20 százalékos támogatási díj emeléséhez szükséges forrás előteremtésében látja a megoldást, hogy a fürdőszolgáltatók is már 2017-ben érzékelhető béremelést tudjanak végrehajtani az egészségügyi munkavállalóknál.

   A fürdők üzemeltetését az idén a szektorban egyre jellemzőbb munkaerőhiány befolyásolta – a gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű dolgozók dolgoznak. A fürdőüzemeltetők egyre nehezebben találnak úszómestert, pénztárost, takarítót és műszaki szakembereket, az egészségügyi kezeléseket végző terapeutákból, szakorvosokból pedig hiány van.

   Jellemző, hogy a fürdőket elhagyó szakemberek nem másik szolgáltatóhoz szegődnek, hanem szakmát és ágazatot váltanak a magasabb bér érdekében, egyre többen közülük külföldön helyezkednek el.