A szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki


 • Vállalkozónet
  jún 12, 2016

  Nagy a zűrzavar a szabadságolások frontján: évről bennragadt, megtagadott vagy csak papíron kiadott szabadságok, 14 egybefüggő nap munkaszünet, szabadságigény előre bejelentése.

  Nem ritka, hogy sem a munkaadó, sem a dolgozó nincs tisztában a jogaival és a kötelezettségeivel. A szabadság kiadása az esedékesség évében ugyanolyan szintű kötelezettsége a munkáltatónak, mint a bérfizetés.

  Néhány nap átvihető – bizonyos esetekben

  Vannak szabályok, például egy megállapodás a kollektív szerződésben, amelynek révén a pótszabadság vagy annak bizonyos része átvihető a következő évre.

  Augusztus 20-a környékén? Szó sem lehet róla...

  Gyakori panasz a munkavállaló részéről, hogy szeretne kivenni néhány nap szabadságot egyes ünnepek, tipikusan a hosszú hétvégék környékén, a munkaadó azonban ehhez nem járul hozzá.

  Nem feltétlenül jogos a dolgozói felháborodás. Tudni kell, hogy a szabadságot a munkáltató adja ki, azzal nem a munkavállaló gazdálkodik, valamint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak gazdasági, munkaszervezési érdekei.

  7 nap, max. két részletben

  A munkavállaló hét nap szabadsággal rendelkezhet szabadon, tetszőleges időben, legfeljebb két részletben. Az erről szóló igényt legalább 15 nappal előbb be kell jelentenie a munkaadó felé.

  A munkáltató ezen túl köteles a törvény szerint úgy megtervezni a gazdálkodását, hogy december 31-ig minden munkavállalónak ki tudja adni az összes szabadságát. De léteznek különféle eljárási szabályok is, például előzetesen meg kell hallgatni a munkavállalókat, hogy mikor óhajtanak szabadságra menni.

  14 nap egybefüggő szabi, hacsak…

  A szabály szerint a munkaadónak legalább 14 egybefüggő napra is szabadságra kell engednie a munkavállalót. Itt is vannak kivételek.  A kitétel: a felek eltérő megállapodásának hiányában. Azaz a munkáltató és a munkavállaló megegyezhet arról, hogy ettől a 14 naptól eltekint.

  Kritikus pont a 14 nap egybefüggő szabadság, mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalon
  „Sok munkavállaló azt gondolta, hogy ez neki jár, nyáron jár, sok munkáltató pedig azt gondolta, hogy megállapodás hiányában is dönthet úgy, hogy nem adja ki”

  A legnagyobb probléma hogy, csak papíron van szabadságon a munkavállaló
  Sok esetben „papíron” kiírják a szabadságot és közben dolgozik a munkavállaló. Vagyis – magyarázta – így tüntetik el a munkaadók a szabadságot.

  Létszámhiány

  A szabályok be nem tartása, kikerülése sok esetben a létszámhiányra vezethető vissza. A hatóság nem tudja a munkáltatót arra kötelezni, hogy vegyen fel több munkaerőt, ezáltal betarthatóvá téve a szabadságolási előírásokat.