Őket ellenőrzik idén kiemelten a fogyasztóvédelmisek


 • Vállalkozónet
  feb 08, 2016

  Jóváhagyta a nemzeti fejlesztési miniszter a 2016. évre tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programot – tudtuk meg Szomszéd Tamástól, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetőjétől.

  Továbbra is a fogyasztók testi épségének, egészségének, és vagyoni biztonságának védelme került a vizsgálatok középpontjába, ugyanakkor az ellenőrzések kiterjednek még a közelmúltban elfogadott jogszabályi változások betartására is, így például a termékbemutatókra vonatkozó szigorításokra. A webáruházak jogszerű működését is vizsgálják, míg a műszaki és vegyipari laborokban háztartási kisgépeket, játékokat, gyermekgondozási termékeket tesztelnek majd.

  A 2016. évre vonatkozó ellenőrzési terv meghatározza a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a kormányhivatal fogyasztóvédelemért felelős egysége számára az idei év ellenőrzési területeit. A főosztályvezető elmondta: a programot úgy állították össze, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen kiszűrni a piacon lévő veszélyes termékeket, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, és a fogyasztók érdekeit sértő szabálytalanságokat. A vizsgálatok közt helyet kaptak a korábbi években tapasztalt gyakran kifogásolt területek is, mint az árfeltüntetés, árfelszámítás, a szavatossági, jótállási kifogások intézése, a termékbemutatókon tapasztalt visszaélések, vagy épp az élet megóvásában jelentős szerepet játszó szén-monoxid riasztók vizsgálata.

  Online kereskedelem ellenőrzése

  A fogyasztóvédelmi szakemberek ellenőrzik a digitális tartalmakat, az alkalmazáson belüli vásárlásokat, az ingyenes kipróbálásra kínált lehetőségeket, és a kuponokat értékesítő oldalakat is. A weboldalak ellenőrzése egész évben, folyamatosan zajlik majd, hogy a fogyasztók nagyobb bizalommal vásárolhassanak termékeket, szolgáltatásokat az interneten keresztül.

  Termékbemutatókra vonatkozó jogszabály szigorítások ellenőrzése

  Januárban életbe léptek azok a jogszabályi szigorítások, melyek a termékbemutatóval egybekötött értékesítést végző vállalkozásokra vonatkoznak. A felügyelők vizsgálják majd a személyes, írásbeli, telefonos és elektronikus elérhetőségeken az ügyfélszolgálatok működését, hogy a rendezvényekre, állapotfelmérésekre, és egészségügyi szűrésre invitáló meghívókon szerepel-e tiltott árengedmény, kedvezmény, vagyoni előny, vagy más csalogató ajándék. Szintén jogkövetkezményekre számíthat az a kereskedő, aki az árubemutatón pénzügyi szolgáltatást nyújt, például áruhitelt köt.

  Kiemelt védelem a gyermekeknek, fiataloknak, és időseknek

  A koruk, hiszékenységük miatt különösen kiszolgáltatott fogyasztók, mint a gyermekek, fiatalkorúak és idősek kiemelt védelmet élveznek. A gyermekek testi épségére, egészségére veszélyes játékok, csecsemő és kisgyermek ruházati termékek, rágókák vizsgálatára az idén is sor kerül. Vizsgálják még a fiatalkorúak alkohollal, és dohánnyal való kiszolgálás tilalmának betartását.

  Laboratóriumi vizsgálatok

  A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az Élelmiszer- és Vegyipari, valamint a Mechanikai és Villamos Laboratóriumában a legkülönbözőbb termékek összetételét, címkéjén szereplő tájékoztatók hitelességét, a szabályoknak, és szabványoknak való megfelelőségét vizsgálja.

  A két akkreditált laboratórium tesztjei, és a piacfelügyeleti kockázatkezelési eljárás biztosítja a fogyasztók számára, hogy hiteles tájékoztatást kapjanak a termékek olyan tulajdonságairól, amiket ők maguk nem láthatnak, tapasztalhatnak, de akár súlyos kockázatot is jelenthet az egészségükre nézve. Ilyen kiemelt ellenőrzési terület lesz többek között az:

  • utazó adapterek
  • hajkezelő készülékek
  • fényfüzérek
  • szén-monoxid riasztók
  • különböző építő anyagok
  • bőrrel érintkező, illetve bőrből készült termékek
  • szezonális finomságok vizsgálata.

  A fentieken túl a hatóság továbbra is eljár majd a fogyasztók egyedi panaszai esetében, és kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatásra, valamint a fogyasztói tudatosság növelésére is tudtuk meg Szomszéd Tamás főosztályvezetőtől.

  forrás: kormanyhivatal.hu