Milyen a kifogástalan napszemüveg?


 • Vállalkozónet
  máj 10, 2016

  A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes.

  Milyen a kifogástalan napszemüveg?

  Napjainkban egyre többen ismerik fel a káros ultraibolya sugárzás elleni védekezés szükségességét. A szem káros UV sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg. A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek. A földet körülvevő atmoszféra a káros sugarak jelentős részét elnyeli. Az ózonpajzs az UV A-t nem, az UV B-t részben, és az UV C sugárzást teljes egészében kiszűri. A látható fény megfelelő szűrése azért fontos, mert a túl erős, illetve gyenge fény nehezíti a látást.

  Az UVA és UVB sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is. A szakemberek szerint az UV sugárzás káros hatásai összeadódnak, rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy nyáron napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen, és különösen fontos hogy a napszemüveg, amit hordunk megfelelő védelmet nyújtson.

  Az eltérő fogyasztói igényeknek megfelelően különböző színű, sötéttelítettségű lencsék kerülnek forgalomba. Néhány példa:

  • Barna: erős napsütés esetén ideális, ez a szín nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás)
  • Szürke: legkevésbé torzítja a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást.
  • Zöld: jól használható gyengébb fényviszonyok között is.
  • Sárga: fokozza a kép élességét, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben.

  Néhány információt minden napszemüveg esetén meg kell adni. A tájékoztatót a napszemüveg keretén vagy levehető címkén, vagy a csomagoláson kell feltüntetni. Ezek a következők:

  • Gyártó vagy forgalmazó neve és címe,
  • Filter kategória (0-4-ig)

  0-s kategória tiszta vagy enyhén színezett lencse;

  1-es kategória:     enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;

  2-es kategória:     közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;

  3-as kategória:     sötét lencse, erős napfényben ajánlott;

  4-es kategória:     nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

  • 4-es kategória esetében, ill. abban az esetben, ha a napszemüveg nem felel meg a vonatkozó szabvány országúti vezetéshez használható napszemüvegekre vonatkozó előírásának, akkor kötelező a következő figyelmeztető felirat: „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz”. Ezt a figyelmeztetést vagy szöveggel, vagy jóváhagyott szimbólum használatával – melynek mérete nem lehet kisebb 5 mm-nél – kell jelezni
  • „CE” jelölés.

  A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a tavalyi évben 20-féle napszemüveget vizsgált, elsősorban a látható fény- és az UV áteresztés hatékonyságát ellenőrizték a szakemberek. A tavalyi vizsgálat eredményei itt találhatóak.

  A látható fény szűrése azért is fontos, mert a túl erős, vagy a túl gyenge fény nehezíti a látást. Erős fény hatására csökken a szem úgynevezett kontrasztérzékenysége, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyiségére szükség van a megfelelő látáshoz, a túl gyenge fény balesetveszélyes lehet.

  Napszemüveg vásárlásakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • A napszemüveg legyen ellátva „CE” jelöléssel.
  • Éles szélek, kiálló pontok, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek a napszemüvegen.
  • A napszemüveg lencséjén nem lehet olyan sérülés, anyaghiba (pl.: karcolás, matt pötty, légbuborék, stb.) ami ronthatja a látást.
  • A napszemüveg a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást.
  • Azokat a napszemüvegeket, amelyek látható fényáteresztése 8 % alatt van, nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. (Ezt a címkén fel kell tüntetni és 4. kategóriás termékként kell forgalomba hozni.)

  A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben is ellenőrzi a különböző napszemüvegeket, a vizsgálat eredményeit hamarosan publikáljuk.

  Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság