Milliárdos számlagyárat lepleztek le a pénzügyőrök


 • Vállalkozónet
  júl 18, 2016

  A számlagyár kecskeméti vezetője és tizenegy társa előzetes letartóztatásban, két másik gyanúsított házi őrizetben várja a nyomozás befejezését.

  Egy májusban adócsalás miatt első fokon elítélt férfit vették őrizetbe a pénzügyőrség nyomozói egy csaknem négymilliárd forintos kárt okozó számlagyár szervezése miatt.

  Barnáné Horváth Melinda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, a dél-alföldi pénzügyi nyomozók évekkel ezelőtt buktattak le egy számlagyárost, akit a bíróság nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt.

  Miközben ügye a bíróságon zajlott, a gyanú szerint újabb számlagyár szervezésébe, működtetésébe kezdett. A férfi egyetlen céget sem íratott a nevére, a fiktív vállalkozások élére pár tízezer forintért nehéz anyagi körülmények között élő strómanok kerültek.

  A gyanúsítottnak négy segítője volt. Ők a fiktív számlák gyártását, a pénz átfuttatását bankszámlákon és a strómanok beszervezését intézték. A megrendelők igényeinek megfelelően étolajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, szójáról, de napszemüvegről és nyakláncról is állítottak ki számlákat, amelyekkel a felhasználó cégek csaknem négymilliárd forinttal csökkentették általános forgalmi adójukat - tudatta a százados.

  A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult nyomozásban több mint 240 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus összehangolt munkájával az ország 73 pontján foglaltak lebizonyítékokat. A kár megtérülése érdekében 9 milliárd forint értékű vagyont zároltak. 

  Az előzetes letartóztatásban lévők között van több, nagy forgalmat lebonyolító cég ügyvezetője, üzletkötője is, akik cégük valós tevékenysége mellett fiktív számlákkal csökkentették fizetendő adójukat.

  forrás: mti