Már nem sokat tehet a gyorsan gazdagodó szomszéd ellen


 • Vállalkozónet
  jan 20, 2016

  Január elsejével megszűnt egy korábban bevett gyakorlatnak számító lehetőség: magánszemélyeknél már nem kezdeményezhető egymás ellen vagyonosodási vizsgálat. Az adószakértők szerint nem egyértelmű a lépés mögött meghúzódó szándék.

  A NAV adatai szerint az elmúlt öt évben körülbelül 1000-1500 vagyonosodási vizsgálat indult évente, ami jelentősen kevesebb annál, mint amennyi korábban volt, amikor 3-6 ezret is kezdeményeztek, 2007-ben pedig – kormányzati nyomásra – több mint 10 ezerszer vizsgálták utólag a személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ennek ebben a formában januártól vége, lényegesen szűkültek ugyanis a lehetőségek. Az idei évtől az adóhivatal már nem indít vagyonosodási vizsgálatot állampolgári bejelentésre, kivéve, ha a magánszemély önmaga ellen kezdeményezi azt, vagy ha valamilyen bűncselekmény gyanújával nyomozás zajlik.

  Az adócsalók azért nem ússzák meg 

  Vadász Iván adószakértő, az Adótanácsadók Egyesülete szakmai alelnöke szerint a vizsgálatok megindításának bűncselekményhez való kötése butaság, sok praktikum nincs mögötte, korlátozza az adóhatóságot, aminek nincs értelme.

  A szigorításnak az átlagadózókra nem lesz komoly hatása, eddig sem érintették őket lényegesen a vizsgálatok, amelyekből most még kevesebb lesz. A bűnözés ellen azonban nagyon alkalmas eszköz, mert ha nem lehet egy vagyon elleni, vagy egy erőszakos bűncselekményt valakire rábizonyítani, akkor a vagyongyarapodást még fel lehet mérni. Akit meg kell vizsgálni, ezután is meglehet majd, legfeljebb nehezebben.

  Nem lesz több adócsalás 

  Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, az EY igazgatója megkeresésünkre elmondta: a korábbi vizsgálatoknak volt preventív hatása, ami a szűkítéssel megtépázódik. Talán a felesleges, alaptalan, adatok nélküli feljelentések visszaszorítása a kormányzat célja.

  Szerinte nem kizárt, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatok kezdeményezésének szűkítésével az emberek bátrabban költik majd el a megtakarított pénzüket, például ingatlanokra.

  Az ügy kapcsán megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, kíváncsiak voltunk a NAV álláspontjára is a változtatások okáról és azok várható hatásairól. A kérdéseinkre két hete nem reagál az adóhivatal. Forrás: híradó.hu