Havi százezer forintot is elveszíthet, ha nem elég körültekintő


 • Vállalkozónet
  máj 16, 2017

  Május 22-e az szja-bevallás határideje. Eddig a határidőig még módosítható a személyi jövedelemadó bevallás.

  Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet. Ezt legkésőbb május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig tehetik meg.

  Nem érdemes kivárniuk a határidőt az érintetteknek, mivel a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül kapják meg a nekik járó kedvezmény összegét.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek készítette el a 2016-os bevallási tervezetét. Az adózók jelentős többségének nem kell csinálnia semmit, a tervezetük 2017. május 22-én automatikusan érvényes bevallássá válik.

   

  A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről van adata az adóhivatalnak. A szülőknek a családi kedvezményt, a tavaly esküdteknek az elsőházas kedvezményt, illetve a bérbeadóknak az ebből származó jövedelmüket maguknak kell feltüntetniük a bevallásukban.

  A tervezethez csak a kifizetőktől érkező adatokat használhatja a NAV, azt nem teheti meg, hogy a tavalyi bevallásokat alapul véve tölti ki a kedvezményes sorokat. De mindent elkövetnek, hogy mindenki igénybe vehesse a neki járó kedvezményt, így ha eltérést vagy hiányzó hónapokat találnak a munkáltatói adatszolgáltatásban, akkor erre külön felhívják az érintettek figyelmét - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

  A korábbi évek szja-bevallásait alapul véve, mintegy 1,1 millióan lennének jogosultak a családi kedvezményre, de csak 790 ezer magánszemély érvényesítette év közben ezt az adókedvezményt. Mintegy 300 ezer szülő nem vette ezt figyelembe, amely akár 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet egy háromgyerekes családnál havonta.
   

  Az ingatlan bérbadásról nincs pontos kimutatása a NAV-nak
  Az ingatlanbérbeadásból származó jövedelem sem szerepel a bevallási tervezetben, hiszen a kifizető adatszolgáltatás hiányában erről nincs pontos, összegszerű adata a NAV-nak. A 2015-ről szóló szja-bevallások elemzéséből kiderült, hogy több mint 72 ezer magánszemély adta bérbe ingatlanját, és fizette be az államkasszába a közterheket.

  Ezzel az adattal minden bérbeadónak érdemes kiegészíteni május 22-ig a tervezetét, hiszen addig lehet számot adni a tavaly megszerzett jövedelmekről. A kockázatelemzők jelzése alapján indult esetleges ellenőrzéskor a revizorok a ténylegesen megszerzett jövedelmet vetik össze a bevallottal, ezért a bevallásban nem is érdemes eltitkolni semmilyen jövedelmet - hangsúlyozta Tállai András.

  2017. május 14-ig az e-szja rendszeren keresztül 408 ezren küldték már be a bevallásukat. A beküldők háromnegyede, 304 ezer adózó módosítás nélkül fogadta el az adóhivatal által összeállított dokumentumot. Az e-szja teljes szolgáltatását ügyfélkapun keresztül lehet maximálisan kihasználni, ezért akinek még nincs, annak május 20-ig mindenképpen érdemes ügyfélkaput nyitnia.