Fontos határidő a vállalkozásoknak december 20-a (21-e)


 • Vállalkozónet
  dec 14, 2015

  A jövő évre vonatkozóan több határidő is fordulóhoz érkezik december 20-án: eddig lehet bejelentkezni az evá-ba, eddig lehet dönteni a jövő évi az áfakör módosításásról, de adóelőleget is eddig kell befizetni.

  Év végén több kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják.

  December 21. a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje: az adóelőleget (például eva, társasági adó, hitelintézeti járadék előleg, energiaellátók jövedelemadója), valamint az innovációs járulék fizetésére kötelezett adózók esetében a járulékelőleget eddig kell az adóévi várható fizetendő adó/járulék összegére kiegészíteni. Tekintettel arra, hogy 2015. december 20. vasárnap, a feltöltési határidő az azt követő első munkanap, azaz 2015. december 21.

   

  Társasági adó előleg
  A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 21-ig.

  A feltöltéshez kapcsolódóan bevallási kötelezettségük is van a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot fizetőknek, melyet a 1501-es nyomtatványon kell teljesíteniük december 21-ig.

  A reklámadóra vonatkozó feltöltési kötelezettségnek a december 21-ig benyújtandó 1594 jelű nyomtatványon kell eleget tenniük az adózóknak.

  Az eva feltöltés összegét a 2016. február 25-ig, illetve 2016. május 31-ig benyújtandó 1543-as éves bevalláson kell feltüntetni.

   

  Kilépés vagy bejelentkezés az áfa körbe
  Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenységével kapcsolatos nyilatkozatát megváltoztathatja (alanyi mentesség helyett áfafizetési kötelezettséget választhat, valamint az áfafizetési kötelezettség hatálya alól kiléphet, és alanyi mentességet választhat) a változást megelőző adóév utolsó napjáig.

  Az adóalanynak a pénzforgalmi elszámolás választásáról, illetve annak megszűnéséről bejelentést kell tennie a NAV-nak. A pénzforgalmi elszámolás legkorábban a 2016. január 1-jével kezdődő elszámolási időszakra alkalmazható. A 2016-ra vonatkozó választást legkésőbb 2015. december 31-én kell bejelenteni a megfelelő nyomtatványon. A pénzforgalmi elszámolást a tevékenységét év közben kezdő adóalany is választhatja, ekkor a nyilatkozat a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg tehető meg.