Fiktív számlák, jutalék ellenében - nyolcszáz milliós adócsalás


 • Vállalkozónet
  jan 19, 2017

  Egy budapesti nő könyvelőirodája jutalék ellenében fiktív számlákat kínált gazdasági társaságoknak. Az ügyben a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói befejezték a nyomozást, és tizenöt gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést a Fővárosi Főügyészségen.

  A könyvelőirodában a hamis iratokat a megrendelők igényének megfelelő tartalommal töltötték ki, így feltüntettek többek között számítástechnikai, nyomdai és egyéb szolgáltatást, de nyomdai papíralapanyag értékesítést is. Hogy a tevékenység valósnak tűnjön, a számlázó cégek bankszámláján a hamis számlák ellenértéke megjelent, de azt le is vették a bankszámláról, majd a jutalék levonása után visszaadták a megrendelőknek.

  A fiktív számlákat befogadó cégek csaknem 800 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Az elkövetők által okozott kár megtérülésére a pénzügyi nyomozók 700 millió forint értékben foglaltak le gépjárműveket, ingatlanokat, készpénzt és műszaki gépeket.

  A könyvelőiroda vezetőjével szemben bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt javasolnak vádemelést. A számlázásban részt vevő társai és a számlákat megrendelő cégvezetőknek szintén bíróság előtt kell felelniük.