Eltörlik a vasárnapi zárva tartást


 • Vállalkozónet
  ápr 11, 2016

  A kormány visszavonná a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, de a parlamentnek még el kell fogadnia.

  A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

  A tárcavezető sajtótájékoztatóján a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

  "Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek" - jelentette ki.

  Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

  A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

  A törvényt elimináló jogszabály tervezete már felkerült a Parlament honlapjára - írja a 444.hu. Ebből az derül ki, hogy a kormány nem titkolja: az MSZP által kezdeményezett népszavazás hatására áll el az intézkedéstől. A törvény szövege azt is sugallja, hogy ezzel párhuzamosan a kabinet politikailag létfontosságúnak érzi a kvótaügyi referendum kérdését.  

  "Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikert meggyőznünk (...) Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés." 

  Kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményező szocialista Nyakó István hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról szóló kormánydöntést.

  Az ellenzéki politikus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni.

  A népszavazási kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált - jelezte.

  Nyakó István azt mondta, "egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy a választók szavazatukkal mondhassák azt egy diktátumukra: na ne, ezt nem".

  Az MSZP-s politikus szerint az emberek pontosan értik, hogy a másik két népszavazási kérdés - a kétmillió forintos állami bérplafonról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló - is az "egész rendszerről" szól.

  Nyakó István hozzátette, a kormány ezzel a lépéssel nem teszi meg nem történté a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál elkövetett bűncselekményt. Szerinte amíg nem derül ki, ki volt a megbízó, a kitervelő, a konkrét szervező, "demokratikus vészhelyzet" van az országban.