Diákmunka 2016: mennyi a fizetendő adó a diákmunka után?


 • Vállalkozónet
  jún 09, 2016

  A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. A nyári szünetben szülői engedéllyel a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

  A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. A diákot foglalkoztathatóak munkaszerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatással vagy megbízási szerződéssel. A  munkaszerződést, írásba kell foglalni valamint a bérezést, a munkaidőt, és a szabadságról szóló információkat.

  Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

  A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

  A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon.

  A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok), ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.
   

  A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből.
  Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie.

  A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

   

  Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.

   

  Közterhek munkavállalási formánként

  foglalkoztatás típusa

  adó

  járulék

  munkaviszonyban

  15%

  10% nyugdíjjárulék

  8,5% egészségbizto­sítási és munkaerő-piaci járulék

  iskolaszövetkezet tagjaként

  nincs

  megbízással

  havi 33 300 forinttól

  10% nyugdíjjárulék

  7% egészségbiztosí­tási járulék

  idénymunkában

  napi 500 Ft (munkáltató fizeti)

  nincs

  alkalmi munkában

  napi 1000 Ft (munkáltató fizeti)

  nincs