Biztos, hogy olcsóbb a fapados repülőjegy?


 • Vállalkozónet
  dec 03, 2015

  Ha egy szóval szeretnék rá válaszolni akkor: nem.

  A beszállókártya nyomtatás, ha elmarad 13000 forint/fő, a poggyász személyenként 10000 forint, a kézitáska 5000 forint/fő. Arról nem is beszélve, hogy nem tartják a menetrendet, nem mindenesetben a központi reptérre érkeznek. Ez mind díjnövekedést eredményez.

  A diszkont légitársaságok díjai gyakran csak látszólag olcsók, a sok-sok apró pluszkiadással már nem is biztos, hogy jobban járunk velük.

  A fapados légitársaságoknál ugyan olcsóbbak a repülőjegyek, az egyéb díjak kifizetése után azonban már nem mindig éri meg, különösen, mivel a menetrend sem mindig megbízható, s nem a központi repülőterekre érkeznek a járataik.

  Nem mindegy, hogy személyi vagy útlevél

  Bírósági perig is fajult már, amikor az utas a fapados légitársaságtól vásárolt jeggyel elvégezte az online becsekkolást, útlevél helyett azonban a személyi igazolványának a számát adta meg. A reptéren ezt nem fogadták el, s a jegy árával közel azonos összegű pótdíjat kértek a helyszíni becsekkolásért.

  Kolyvek Antónia, a Budapesti Békéltető Testület kommunikációs vezetője szerint az a probléma, hogy sokszor nem vagyunk elég tudatosak az online rendelés során. Egyértelmű ugyanis a légitársaság tájékoztatója, hogy annak az úti okmánynak az adatait kell megadni, amely a célországban alkalmas a beengedésre. Ezekben az esetekben az is előfordulhat, hogy a pótdíj összege magasabb, mint amennyiért a jegyet vásároltuk.

  A beszállókártyát mindig nyomtassuk ki nem elég a mobiltelefonra lementeni

  Kolyvek Antónia a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt is javasolta, hogy a repülőjegyet, a beszállókártyát ne csak a telefonunkra mentsük le, hanem nyomtassuk is ki, hiszen a telefonnal is bármi történhet az utazás során. A szakember hangsúlyozta: utazás előtt tájékozódjunk, legyünk tisztában a jogainkkal; érdemes elolvasni a légitársaság honlapján a "gyakran feltett kérdések" menüpontot is. A szakember azt javasolta, vita esetén az utasok először peren kívül igyekezzenek intézni a problémájukat a légitársasággal, és a békéltető testületekhez is fordulhatnak.

  Annyi pótdíjat számítanak fel, amennyit akarnak

  Salamon András ügyvéd hangsúlyozta: mindenképpen figyelni kell arra, hogy a légitársaság – akár fapados, akár hagyományos – mit vállal a szerződéses feltételekben. Benne van-e a jegy árában a poggyászfeladás díja, vagy azt külön kell megfizetni? Milyen feladott tárgyakban bekövetkezett károkért vállal felelősséget a társaság? Melyik reptérre viszi az utast, s onnan hogyan tud eljutni a céljáig? Tartalmaz-e a jegy helyi transzfert vagy ad-e rá kedvezményt a cég? Milyen pótdíjat számít fel, ha a reptéren nyomtatják ki a beszállókártyát?

  Salamon András kiemelte: a pótdíjak összegét a légitársaságok szabadon határozhatják meg, erre sem uniós, sem magyar jogszabály nincsen, s könnyen előfordulhat, hogy a pótdíj magasabb, mint a megvásárolt jegy ára.