2017-től 7110 forintra nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege


 • Vállalkozónet
  jan 10, 2017

  7050 forintról 7110 forintra nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege az év első napjától. Az emelt egészségügyi szolgáltatási járulékot először februárban kell megfizetnünk.

  Több lakossági és vállalati adó mértéke is csökkent január elsejétől, valamint a minimálbér emelésével is több maradhat az alacsony jövedelműek zsebében. A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt a 2017-es év első napjától, előbbi így a tavalyi 110 ezer forintról 127 650 forintra emelkedett. 

  A minimálbér emelkedésével együtt a TB-járulék összege is nőtt, január elsejétől egy kicsit ismét többet kell befizetni az egészségkasszába. A tavalyi 7050 forint helyett az idei évtől 7110 forinttal kell minden hónapban hozzájárulni a hazai egészségügyi ellátás működtetéséhez, ami a tavalyi, 120 forintos emelés után újabb 60 forintos növekedést jelent. Először a februári hónapban kell az emelt TB-díjat fizetni. 

  Aki dolgozik, attól a munkáltató automatikusan levonja ezt a fizetése összegéből, aki azonban nem biztosított, az minden hónapban saját maga köteles megfizetni ezt az összeget. A havi hétezer forintot is meghaladó összeg az alacsonyabb jövedelműek számára talán magasnak tűnhet, ezért azonban az itthon elérhető egészségügyi szolgáltatások széles palettája áll a beteg rendelkezésére. Ezért persze ugyanúgy fizetnie kell(ene) a makkegészséges embernek is, mint az állandó orvosi kezelésre szorulónak. 

  Persze a valóságban a rendszer nem ilyen egyszerű és átlátható, a tízmillió magyar emberből alig több, mint négymillióan fizetik saját fizetésükből az egészségügyi hozzájárulást. A Magyarországon túlzottan domináns állami szférában a munkáltató maga az állam, így a járulékok is csupán az egyik zsebből kerülnek át a másikba. Hatmillió ember TB-jét tehát az állam fizeti.